Sajtóközlemény

A Meet the scientist program nyitórendezvénye

2010. november 19-én, a budapesti Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban rendezték meg a Meet the scientist program nyitórendezvényét.

A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Egyesület és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. A program az első fél évben négy fővárosi (pl.: Fasori Evangélikus Gimnázium, Ady Endre Gimnázium) és hat vidéki (pl.: veszprémi Lovassy László Gimnázium, nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium) iskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Dr. Greiner István, a MISZ, alelnöke beszélt a műszaki szakemberhiányról és bemutatta a szövetség tudománynépszerűsítő (THE Tudományos Hasznos Emberi Program) és tehetséggondozó tevékenységét (Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyre), valamint az új „Meet the scientist” projektet is. Ezután Csomós Miklós, oktatási és kulturális főpolgármester-helyettes és Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere méltatták a kezdeményezést. A felszólalók mindannyian a természettudományos középiskolai oktatás megerősítése mellett foglaltak állást.

Végül dr. Vass László, a Magyar Fulbright Egyesület elnöke mutatta be az előadókat. Az első előadón, Csörgő Tamáson kívül megemlítette Laczkó Józsefet (Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai Kar, egyetemi docens), Nagy Katalint (Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar Szájsebészeti Tanszék, tanszékvezető), Botos Barbarát (osztályvezető, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium) és Csanád Mátét (ELTE TTK Fizikai Intézet, Atomfizikai Tanszék, tanársegéd) is.

A sorozat első előadását „Magyarok Amerikában – forró nyomon az Ősanyag nyomában” címmel tartotta meg Dr. Csörgő Tamás, az MTA KFKI, Részecske- és Magfizikai Kutatóintézet professzora, mintegy 200 gimnazista előtt. A nagyenergiás magfizika legfontosabb és legérdekesebb kérdéseiről beszélt, melyeket óriási gyorsítókban, az úgynevezett relativisztikus nehézion-ütköztetőkben vizsgálnak. Ezekben a héliumnál nehezebb atommagokat, azaz nehézionokat ütköztetnek egymással a fénysebességhez igen közeli sebességgel. Ezáltal egy soha nem tapasztalt tulajdonságokkal rendelkező, ősi-új anyag létrehozása és tulajdonságainak feltárása válik lehetővé. Az előadó kitért a kutatási helyszínekre és személyes élményeire is.

A rendezvényhez kapcsolódva elindult a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, melyen bővebb tájékoztatás olvasható a rendezvényekkel kapcsolatban.

További információ:
Magyar Innovációs Szövetség, dr. Antos László, ügyvezető igazgató, Tel.: 453-6572

Projektnyitó sajtótájékoztató:


szólj hozzá: Fulbright, 2010.11.19. sajtó
   Készítette: VISUALIA
 
MagyarEnglish