Sajtóközlemény

A 2014. ÉVI MEET THE SCIENTIST PROGRAM NYITÓRENDEZVÉNYE

2014. január 22-én, Óbudán, a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskolában rendezték meg a Meet the scientist program idei nyitórendezvényét.

A programot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), a Magyar Fulbright Bizottság és az Amerikai Egyesült Államok Nagykövetsége indította el. Célja a műszaki és természettudományok, illetve az amerikai tanulmányi lehetőségek népszerűsítése, magyar középiskolások körében. A program 2014 első félévében 3 fővárosi és 6 vidéki (pl. Hajdúnánás, Baja, Szolnok stb.) középiskolába látogat el, ahol a természettudományok és a műszaki tudományok területén dolgozó, korábbi Fulbright-ösztöndíjasok tartanak népszerűsítő előadásokat, ill. a Csodák Palotája munkatársai mutatnak be látványos kísérleteket.

Az előadást megelőző sajtótájékoztatón Solymár László, a Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakközépiskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Kelemen Viktória, Óbuda alpolgármestere kifejtette, hogy az oktatás - ezen belül a természettudományos oktatás - színvonala meghatározza egy társadalom színvonalát. Ezért nagyon fontos a Meet the scientist program is.

Dr. Greiner István, a MISZ általános elnökhelyettese bemutatta az Innovációs Szövetség tudomány-népszerűsítő, tehetséggondozó tevékenységét. Kiemelte a „Meet the scientist” program mellett az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt, a nemzetközi verseny lehetőségeket stb.

Karyn A. Posner-Muller, az USA Nagykövetségének public affairs igazgatója többek között arról beszélt, hogy az USA Nagykövetsége számára a „Meet the scientist” program a legkiemelkedőbbek közé tartozik, ezért is támogatják immár 3,5 éve.

A sorozat első előadását „Keplertől Keplerig” címmel tartotta meg Érdi Bálint, az Eötvös Loránd Tudományegyetem professzora, közel 120 gimnazista előtt. A diákok az előadásból többek között megtudhatták, honnan jönnek a meteorok és mi a rezonancia szerepe mozgásukban, valamint azt, hol találhatók a Földön kívül olyan bolygók, melyek az ún. élhető zónába esnek.

A rendezvényhez kapcsolódva működik a program honlapja (www.meetthescientist.hu) is, megtekinthetők lesznek a program előadásainak fotói, videó is. Aktív a program Facebook csoportja is.

További információ: Magyar Innovációs Szövetség, dr. Antos László, ügyvezető igazgató, tel.: 430-3330.
   Készítette: VISUALIA
 
MagyarEnglish